Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Bob Marley-One Love





Robert Nesta ''Bob'' Marley..τραγουδιστής,συνθέτης,κιθαρίστας,ακτιβιστής,λάτρης του ποδοσφαίρου,.....,ΘΕΟΣ..

Γεννήθηκε στη Τζαμάικα από λευκό πατέρα και ένχρωμη μάνα..'Επεσε θύμα ρατσισμού στην παιδική του ηλικία λόγω της ανάμεικτης καταγωγής του..Όταν ρωτήθηκε για τη φυλετική του ταυτότητα,είπε:'' Ο πατέρας μου ήταν λευκός και η μητέρα μου μαύρη. Με φωνάζουν μιγά ή κάπως έτσι. Δεν είμαι σε καμία πλευρά. Ούτε στην μαύρη, ούτε στην λευκή. Είμαι στου Θεού την πλευρά, Αυτού που με έπλασε και με έκανε να προέρχομαι από την μαύρη και την λευκή..''

To 1962,o θρύλος της reggae,ηχογράφησε τα δύο πρώτα του singles,ενώ το 1963 δημιουργεί μαζί με τους Bunny Livingston,Peter McIntosh,Junior Braithwaite,Beverley Kelso και Cherry Smith ένα ska/rocksteady συγκρότημα,που το ονόμασαν αρχικά (άλλαζε κατα καιρούς όνομα και σύνθεση)''The Teenagers''..

Aκολούθησαν αρκετά χρόνια επιτυχιών για τον Bob ώσπου η μοίρα να του παίξει ένα πολύ άσχημο παιχνίδι..Τον Ιούλιο του 1977, διαγνώστηκε κακόηθες μελάνωμα στο πόδι του, για το οποίο πίστευε ο ίδιος ότι ήταν τραύμα από το ποδόσφαιρο. Αρνήθηκε τον ακρωτηριασμό, αναφέροντας ότι η επέμβαση θα επηρέαζε τον χορό του..Ο καρκίνος γρήγορα εξαπλώθηκε στο σώμα του με αποτέλεσμα να αφήσει την τελευταία του πνοή στις 11 Μαϊου του 1981 σε ηλικία μόλις 36 ετών.. Αποτεφρώθηκε κοντά στο πατρικό του μαζί με την κιθάρα του (Gibson Les Paul), μια ποδοσφαιρική μπάλα, ένα μεγάλο κλαδί κάνναβης, ένα δαχτυλίδι που φορούσε καθημερινά και μια Βίβλο..

H μεταθανάτια συλλογή του ''Legend'' (1984) πούλησε τα περισσότερα αντίτυπα στην ιστορία της ρέγκε μουσικής(περισσότερα από 12 εκατομμύρια!!!) ενώ το περιοδικό Time επέλεξε το άλμπουμ ''Exodus'' ως το καλύτερο άλμπουμ του 20ου αιώνα..

Τα τελευταία λόγια-αυτού του ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ-στον γιο του Ziggy ήταν:«Τα λεφτά δεν αγοράζουν τη ζωή..»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου