Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

R.I.P. Cesaria Evora


Ένα μεγάλο καλλιτεχνικό αντίο είπε η μεγάλη Cesaria Evora το περασμένο Σάββατο 17 Δεκεμβρίου. Η «Ξυπόλητη ντίβα» είχε αποστασιοποιηθεί από τα μουσικά δρώμενα από τον περασμένο Σεπτέμβριο, δηλώνοντας αρκετά καταπονημένη, έπειτα από μεγάλη καριέρα με απήχηση σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Τον Ιούνιο εμφανίστηκε στο Λυκαβηττό, και ασφαλώς όσοι την παρακολούθησαν τότε θα αισθάνονται αρκετά τυχεροί, μιας και η Cesaria Evora έδωσε μια από τις τελευταίες της συναυλίες.





Γεννήθηκε στις 27 Αυγούστου του 1941 στην πόλη Μιντέλο του Σάο Βισέντε, νησί το οποίο ανήκει στο Πράσινο Ακρωτήρι. Μεγάλωσε χωρίς τον πατέρα της, αφού τον έχασε μόλις στα 7 της. Το πενιχρό εισόδημα της μητέρας της που δούλευε ως μαγείρισσα ήταν αυτό που τη συντηρούσε, μέχρι τη στιγμή που πλέον δεν άντεξε οικονομικά και αναγκάστηκε να τη στείλει σε ορφανοτροφείο. Εκεί εντάχθηκε στη χορωδία του ιδρύματος, κάνοντας τα πρώτα της βήματα στο τραγούδι.





Η γενέτειρα της Cesaria Evora, το λιμάνι Μιντέλο, αποτελούσε σταθμό για χιλιάδες ναύτες από όλο τον κόσμο. Αποτέλεσμα με την πάροδο των χρόνων ήταν και οι πολλές επιρροές στη μουσική παράδοση του τόπου, γεγονός το οποίο ακόμα και σήμερα αφήνει απροσδιόριστο το μουσικό προφίλ του Capo Verde(Πράσινο Ακρωτήρι). Αυτοί οι «ανακατεμένοι» ήχοι ήταν που επηρέασαν τη Cesaria Evora, και έπειτα από την πολύ στενή γνωριμία της με έναν ναύτη ονόματι Εντουάρντο στα 16 της, την έβαλαν για τα καλά στο μουσικό πνεύμα το οποίο θα ακολουθούσε στη συνέχεια.





Όταν τον Ιούνιο επισκέφθηκε την Αθήνα, μαζί της ήταν η Luna, καινούργια τραγουδίστρια από την Πορτογαλία, με ρίζες όμως από το Πράσινο Ακρωτήρι. Η Luna τραγούδησε πριν από τη Cesaria Evora, κάνοντας στο τέλος σύντομη αναφορά στο είδος της μουσικής του Capo Verde. Το είδος αυτό ονομάζεται μόρνα, και ο ήχος του αποτελείτει από κιθάρα, βιολί, κλαρινέτο, ακορντεόν και πιάνο. Δίνοντας βάση στο συναίσθημα και όχι τόσο στους στίχους των τραγουδιών της, η Cesaria Evora επέλεγε να τραγουδάει στην Κρεολική, επίσημη γλώσσα των Σεϋχελλών, η οποία δημιουργήθηκε με πρότυπο τη Γαλλική γλώσσα।






Άργησε να ξεκινήσει επίσημα την καριέρα της. Αυτό συνέβη το 1988, όταν στα 50 της κυκλοφόρησε το album La Diva Aux Pieds Nus” που στα ελληνικά σημαίνει «Ξυπόλητη ντίβα». Κέρδισε δύο βραβεία Γκράμι, ένα το 1995 για το album Cezaria” και το άλλο το 2003 για το “Voz Damor”. Κυκλοφόρησε 10 συνολικά albums από το 1988 έως το 2006.




Απεβίωσε το περασμένο Σάββατο στη γενέτειρά της Μιντέλο. Πέρυσι στο Παρίσι υποβλήθηκε σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς και από τότε φάνηκαν τα πρώτα σημάδια κούρασης και εξάντλησης. Παρ’όλ’αυτά συνέχισε να τραγουδάει ως το Σεπτέμβριο όπου και οριστικά διέκοψε τις συναυλίες της. Από την Παρασκευή βρισκόταν σε πολύ κακή κατάσταση στην εντατική. Άντεξε για λίγες μόνο ώρες, με τους γιατρούς να αποδίδουν το θάνατό της σε καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια. Αποτέλεσε αναμφισβήτητα τη σπουδαιότερη πρέσβειρα του Cabo Verde, αφήνοντας μια ιδιαίτερα πλούσια πολιτιστική και όχι μόνο κληρονομιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου